fbpx
Chat
E-mail
Bel ons
Maatwerk

Gerecycled papier

Per persoon gebruiken we gemiddeld 80 kilo papier per jaar. Dit varieert van boeken, tijdschriften, printpapier, kleurplaten tot wc-papier.

Als je dit gebruik kan verduurzamen door papier te hergebruiken vallen daar enorme voordelen te behalen, milieutechnisch gezien. Immers, er hoeven minder bomen gekapt te worden en er worden minder chemicaliën en water gebruikt tijdens het productieproces.

Overigens is het tegenwoordig niet meer gelijk te zien als er gerecycled papier is gebruikt. Vroeger was gerecycled papier vaak wat grijzig en smoezelig. Het productieproces is enorm verbeterd, dus qua kwaliteit en witheid is het verschil met ‘nieuw’ papier niet merkbaar.

Productieproces recyclen

Het oud papier dat wordt ingezameld vormt de basis voor gerecycled papier. Na het ophalen van het oud papier bij je thuis, wordt het naar een papierfabriek gebracht. Het oude papier wordt gemengd met water. Daardoor ontstaat er een soort natte derrie, ook wel pulp genoemd. Deze pulp wordt zorgvuldig schoongemaakt en gereinigd, totdat alle inkt, lijm en andere viezigheid eruit gefilterd zijn.

De houtvezels uit het oude papier verliezen geleidelijk hun sterkte. Daardoor wordt de kwaliteit van het papier minder. Om dit te voorkomen worden er nieuwe houtvezels toegevoegd. Hierdoor blijft het papier kwalitatief en sterk. Deze nieuwe houtvezels zijn bij voorkeur verkregen uit een duurzaam bos. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan ook de pagina over FSC papier.

Besparing in watergebruik

Tijdens dit hele proces van papier recyclen, wordt er beduidend minder water gebruikt dan bij de productie van nieuw papier.

  • Bij het maken van nieuw papier is minimaal 25 liter water per kilo nodig.
  • Bij het verwerken van oud papier tot gerecycled papier is er gemiddeld 10 tot 15 liter water per kilo nodig.

Je kan papier 4 tot 7 keer recyclen. Na 7 keer hebben de papiervezels hun sterkte verloren.

Niet alle papier geschikt

Overigens is niet alle papier geschikt om her te gebruiken. Wc-papier bijvoorbeeld, dit is na gebruik vies en kan dus niet worden hergebruikt. Zonde, want per persoon gebruiken we gemiddeld 1 rol wc-papier per week. Omdat we wc-papier niet kunnen hergebruiken is het dus ook niet noodzakelijk dat dit papier bestaat uit hele sterke vezels, na gebruik kunnen we er immers toch niets mee. Inmiddels wordt meer dan de helft van het wc-papier gemaakt van gerecycled papier.

Het zou zonde zijn om hier nieuw papier voor te gebruiken omdat dit dus niet gerecycled kan worden.

Houtvrij papier

Soms zie je de term, houtvrij papier voorbijkomen. Deze term is misleidend. Producten van bamboe en plastic zijn uiteraard wel houtvrij, maar veel papiersoorten worden onterecht als houtvrij aangemerkt. Het enige wat deze term je vertelt is dat de houtstof lignine niet in gebruikt. Verder is er wel degelijk hout gebruikt bij het maken van het papier. Het productieproces van houtvrij papier is zelfs belastender voor het milieu dan voor ‘gewoon’ papier. Dit komt doordat de houtstof lignine verwijderd wordt door middel van een chemisch proces.

Stuur ons de specificaties van je boek, dan zorgen wij dat je een offerte op maat ontvangt.

Bereken direct de prijs
New Energy Printing

T

+31 (0)347 779 407


M

info@newenergy.nl


A

Mijlweg 9-6,

4131 PJ Vianen,

The Netherlands

Openingstijden

Ma – Vr 08:30–17:00
Za – Zo Gesloten