Aanleverspecificaties – Bestanden moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, zodat jouw boek, verpakking of doos er picobello uit komt te zien!
Afloop – Een extra marge om het document heen, zodat bij het snijden van de omslagen en de boekblokken er geen witte randen ontstaan waar ze niet horen. Houdt in dat je de afbeelding iets verder laat doorlopen voorbij de snijlijn. We houden hiervoor een marge van 3 mm aan. Deze 3 mm moet rondom alle pagina’s in je drukbestand zitten.
Drukbestanden – Documenten (bij voorkeur certified PDF) waarin de digitale versie van jouw boek staat. Deze bestanden zijn nodig om ervoor te zorgen dat jouw boek er ook echt zo komt uit te zien als jij wilt. Bekijk hier waar je rekening mee moet houden en vooral ook, waarom deze punten voor een drukker zo belangrijk zijn.
FSC logo – geeft aan dat het materiaal wat er gebruikt is om het product te maken, afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Hiervoor moet elk bedrijf wat iets gedaan heeft om het product te maken met het hout wat uit een FSC bos komt gecertificeerd zijn. Lees meer over het gebruik van het FSC logo voor je boek.
FSC Papier – FSC papier heeft het keurmerk van FSC (Forest Stewardship Council). Een internationaal keurmerk voor hout(producten), waar papier ook onder valt. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van verantwoord bosbeheer. New Energy Printing maakt standaard gebruik van FSC papier.
Foliedruk – Als je een bedrukking extra op wilt laten vallen kun je kiezen om er een laagje folie op te drukken. Met folie kun je bepaalde woorden of afbeeldingen accentueren, waardoor ze extra zichtbaar zijn. Dit kan in verschillende kleuren, lees meer over de mogelijkheden van foliedruk.
Gerecycled papier – door papier te hergebruiken vallen daar enorme voordelen te behalen voor het milieu. Immers, er hoeven minder bomen gekapt te worden en er worden minder chemicaliën en water gebruikt tijdens het productieproces. Vroeger was gerecycled papier vaak wat grijzig en smoezelig. Het productieproces is enorm verbeterd, dus qua kwaliteit en witheid is het verschil met ‘nieuw’ papier niet merkbaar.
Kapitaalbandje – Een klein stukje stof aan de boven en onderkant, aan de rugzijde van het boekblok / binnenwerk. Een nette afwerking van de binding van je boek, die het net een luxere uitstraling geeft.
Lijndikte – Als je lijnen gebruikt in de opmaak is het belangrijk dat deze minimaal 0,25 mm. dik zijn. Als ze dunner zijn dan kunnen ze bij de druk namelijk wegvallen, en dat willen we natuurlijk niet op ons geweten hebben.
Overdruk – Dit is een instelling die kan zorgen voor afwijkende kleuren. In InDesign kan je bij ‘Weergave’ ‘Voorvertoning overdruk’ inschakelen. Als je de kleuren ziet veranderen dan staat overdruk aan. Lees in onze aanleverspecificaties hoe je deze kunt uitzetten.
PMS Kleuren – Dit is een codering voor kleuren. PMS kleuren zijn kleuren die gestandaardiseerd zijn, dit wil zeggen dat een bepaalde kleur overal ter wereld gelijk is. Bekijk de tips over PMS kleuren.
Preeg – Een hoogteverschil in je cover. Met een stempel drukken we een bepaald oppervlak in, daardoor ontstaat er een reliëf wat we een preeg noemen. Lees meer over een preeg.
Schutbladen – Bij hardcover boeken worden schutbladen gebruikt om het binnenwerk aan de cover vast te zetten. Dit zijn 4 pagina’s aan het begin en 4 pagina’s aan het einde van een boek. Mogelijk in wit of gekleurd papier, of tegen een meerprijs kun je ze laten bedrukken.
Softcover – Een softcover boek (ook wel paperback genoemd) heeft een flexibele cover die standaard gemaakt is van 240 gram 1-zijdig gestreken sulfaatkarton met laminaat.
UV Spot – Een hoogglans laag die op delen op de cover kan worden aangebracht, bijvoorbeeld op bepaalde teksten of delen van foto’s. UV-spot is alleen goed zichtbaar in combinatie met mat laminaat.