fbpx
Chat
E-mail
Bel ons
Maatwerk

Aanleverspecificaties

Het aanleveren van bestanden voor het laten drukken van een boek kan een uitdaging zijn. Die bestanden moeten namelijk voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, zodat jouw boek er picobello uit komt te zien! Op deze pagina geven we informatie over de bestandsaanlevering zodat jouw boekbestanden drukklaar aangeleverd kunnen worden. Dat scheelt ook weer tijd bij het uiteindelijke drukproces.

Mocht het alsnog niet lukken om de bestanden goed opgemaakt te krijgen, dan staan wij klaar om je op weg te helpen en advies te geven!

Foto’s en afbeeldingen

Het is natuurlijk ontzettend leuk, en soms ook simpelweg noodzakelijk, om je boek aan te kleden met afbeeldingen en foto’s. Wij adviseren om een minimale kwaliteit van 300 dpi aan te houden voor beeldmateriaal. Deze kwaliteit garandeert namelijk dat de foto’s optimaal tot hun recht komen. Onder de 240 dpi kunnen foto’s korrelig en onscherp worden. Gebruik geen foto’s die van het internet af komen. Vaak zijn die namelijk niet rechtenvrij en van een lage kwaliteit.

Afloop instellen

Als in jouw boek afbeeldingen voorkomen die doorlopen tot de rand van het papier, is het belangrijk dat er afloop wordt toegevoegd aan het document. Afloop is een extra marge om het document heen, zodat bij het snijden van de omslagen en de boekblokken er geen witte randen ontstaan waar ze niet horen. Afbeeldingen die doorlopen tot de rand van de pagina dienen ook door te lopen in het afloopgebied. Voor de omslag kunnen wij een werktekening aanleveren, zodat je precies weet hoe je het document in dient te stellen. Voor het binnenwerk kan je uitgaan van een afloop van 3 mm. Bekijk de tutorial over het instellen van de afloop in Adobe InDesign. Als je meer uitleg wilt over het instellen van afloop, neem dan contact op met één van onze drukwerkexperts.

Aandachtspunten: lijndikte en overdruk

Als je lijnen gebruikt in de opmaak is het belangrijk dat deze minimaal 0,3 mm dik zijn. Als ze dunner zijn dan kunnen ze bij de druk namelijk wegvallen, en dat willen we natuurlijk niet op ons geweten hebben. Ga je gebruik maken van een speciale afwerking zoals foliedruk? Dan is de minimale lijndikte zelfs 0,4mm. Een ander aandachtspunt is overdruk, een instelling die kan zorgen voor afwijkende kleuren. In InDesign kan je bij ‘Weergave’ ‘Voorvertoning overdruk’ inschakelen. Als je de kleuren ziet veranderen dan staat overdruk aan. Je kunt overdruk als volgt uitzetten: ga in InDesign naar het menuonderdeel ‘Venster’. Selecteer ‘Uitvoer’ en vervolgens ‘Kenmerken’. In dit menu kan je ‘Vulling overdrukken’ en/of ‘Lijn overdrukken’ uitzetten. Mission accomplished!

Transparantie

Als je gebruik maakt van transparantie, is het belangrijk dat deze afgevlakt is. Wanneer dit niet gebeurt, kan de printer het niet goed verwerken. Het is daarom van belang dat je bestanden met transparantie afvlakt. Dit doe je als volgt bij het exporteren in Indesign:

 • Klik bij Voorinstelling Adobe PDF: [PDF/X-1a:2001]
 • Klik op Standaard > PDF/X-1a:2001
 • Ga naar het tapje Algemeen en controleer of de Pagina’s of Spreads staat aangevinkt – voor de cover ‘Spreads’ en voor het binnenwerk ‘Pagina’s’
 • Ga nu naar Tekens en afloopgebied. Controleer hier of de snijtekens aan staan en bij Verschuiving, buiten de afloop staan
 • Selecteer Afloopinstellingen en witruimte van document gebruiken, en je bent klaar om te exporteren

Wanneer je gebruikt maakt van transparantie in jouw bestand en je wil deze exporteren naar pdf, ga je naar Bestand > Voorinstellingen Adobe PDF > Afvlakken.

Kleuradvies | Full-colour – CMYK

Als je een drukbestand in kleur aanlevert dan moet dit opgebouwd zijn in CMYK kleurwaardes. In het bestand mogen geen RGB kleuren voorkomen (dat zijn namelijk ‘beeldschermkleuren’). Een extra aandachtspunt bij offset druk is dat de totale kleurenbedrukking qua CMYK waardes niet hoger mag uitkomen dan 280%.

Kleuradvies | Full-colour – Diepzwart

Diepzwart is opgebouwd uit CMYK waardes: C 50 / M 40 / Y 40 / K 100. Door deze opbouw krijgt de zwarting een krachtige uitstraling. Omdat de opbouw van dit zwart bestaat uit vier kleuren, geldt een bedrukking in diepzwart als een kleurendruk. Het is niet gebruikelijk dat er in het binnenwerk diepzwart gebruikt wordt, maar het wordt wel vaak gebruikt in de omslag.

Kleuradvies | Zwart/wit

Bestaat jouw boek alleen uit tekst? Dan is er een goede kans dat het binnenwerk volledig in zwart is opgemaakt. Zwarte tekst leest immer het beste! Soms is het echter zo dat de tekst zwart lijkt, maar in feite is opgebouwd uit kleurwaardes. Voor de drukker is het erg belangrijk dat teksten opgebouwd zijn uit 100% zwart. De kleurwaardes zijn dan: C 0 / M 0 / Y 0 / K 100. Hetzelfde geldt voor lijntekeningen, grafieken, barcodes en QR codes. Het is dus verstandig dit te checken voordat je de bestanden aanlevert.

Kleuradvies | PMS

Soms wordt ervoor gekozen om een PMS kleur te gebruiken. Dat gebeurt meestal als het een huisstijl-kleur betreft. Een PMS kleur is een gemengde inkt, die in alle gevallen hetzelfde kleurresultaat geeft (minimale afwijkingen zijn mogelijk). Het gebruik van een PMS kleur is alleen mogelijk bij offset druk.

Kleurprofielen

Om bestanden zoveel als mogelijk in de gewenste kleuren te laten drukken is het belangrijk om het goede kleurprofiel aan je bestanden mee te geven. Dit kan geregeld worden in je opmaakprogramma bij het exporteren van je document naar PDF. Het mee te geven kleurprofiel is afhankelijk van de papiersoort waarop je het bestand laat drukken. En in het bijzonder of het gaat om een matte of een glanzende papiersoort.

 • een geschikt kleurprofiel voor MAT papier is: Uncoated FOGRA29 (ISO 12647-2:2004)
 • Een geschikt kleurprofiel voor SILK of GLOSSY papier is: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)

Rugtekst

Als je de rugtekst van je boek op de rug van de omslag plaatst, hou er dan rekening teksten altijd minimaal 2 mm. afstand tot de rand van de rug moeten hebben. Deze marge is nodig om te garanderen dat de rugtekst niet direct tegen de rand van de rug aan komt te staat.

UV-Spot

UV-Spot is een speciale afwerkingsvorm voor omslagen: een doorzichtige coating-laag waarmee je elementen op de omslag van je boek kunt accentueren en een mooi contrast mee kan geven, vooral als het op een donkere ondergrond wordt aangebracht. Een UV-spot dient altijd opgemaakt te worden op hetzelfde formaat als de omslag en aangeleverd als PDF. Elementen die je wilt laten ‘spotten’ dienen volvlakken in vector te zijn en opgemaakt in 100% zwart.

Foliedruk

Een andere bijzondere afwerkingsvorm voor een omslag is foliedruk. Folie is beschikbaar in mat en glans en in verschillende kleuren. Het kan net even dat extraatje geven om jouw boek op te laten vallen! Veel gekozen foliesoorten zijn goud en zilver. Het wordt vaak gebruikt om bepaalde woorden of afbeeldingen te accentueren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de titel van je boek in folie aan te laten brengen. Maar ook andere ‘losse’ elementen op de cover kunnen in folie gedrukt worden. Wij voorzien je graag van advies hierover. Een folie bestand dient altijd opgemaakt te worden op hetzelfde formaat als de omslag en aangeleverd als PDF. Elementen die je wilt laten foliedrukker dienen volvlakken in vector te zijn en opgemaakt in 100% zwart.

Preeg

Een preeg is een hoogteverschil in je omslag. Hierdoor ontstaat er een reliëf effect. Er zijn twee verschillende soorten preeg. Een negatieve preeg wordt in de omslag gedrukt, waardoor het dieper in je omslag komt te liggen. Bij een positieve preeg is het net andersom: het gepreegde gedeelte komt dan omhoog vanuit de cover. Bij een hardcover boek kan je alleen gebruik maken van de negatieve variant. Bij een softcover is zowel een negatieve als een positieve preeg mogelijk.

Schutbladen

Schutbladen zijn de bladen die aan de binnenzijde van de omslag worden geplakt bij hardcover boeken. Dat gebeurt zowel aan de voor- als aan de achterkant van je boek en geeft onder meer extra stevigheid. Normaal gesproken zijn de schutbladen wit maar je kunt ze ook laten bedrukken of voor gekleurd papier gaan (dus 1 egaal kleur voor alle schutbladpagina’s). Daardoor maak je het boek net even iets interessanter qua uitstraling. Een schutblad bestaat uit vier pagina’s oftewel twee spreads. Van die vier pagina’s kunnen er – als je daar voor kiest – drie bedrukt worden. De andere pagina wordt nl. tegen de cover aangeplakt. Je kunt de schutblad pagina’s los aanleveren (dus niet als spread): dat betekent dus voor één schutblad een bestand van vier pagina’s, waarvan er één blanco dient te blijven. Een andere optie is om gekleurd papier te kiezen voor je schutbladen. Wij kunnen je informeren over gekleurd papier dat daarvoor beschikbaar is. Neem vooral contact met ons op als je hierover nader geadviseerd wilt worden.

Wire-O

Als je gekozen hebt voor een Wire-O binding, moet je er rekening mee houden waar de gaten voor de ringband (=stans) komen. De stans komt aan de lange zijde bij oneven pagina’s aan de linkerkant, aan de even pagina’s aan de rechterkant. Zorg ervoor dat je een afstand houdt van 12-15 mm van de rand, zodat de bedrukking niet onder de stans valt.

Aanlevering in cPDF

Drukbestanden dienen altijd in PDF aangeleverd te worden. De beste bestandsvorm om in aan te leveren is cPDF (certified PDF). Dit betekent dat het gaat om een drukklaar bestand. Je kunt een cPDF genereren vanuit grafische programma’s zoals bijvoorbeeld InDesign en Photoshop. Bestanden die zijn opgemaakt in Office programma’s als Word en Powerpoint kunnen helaas niet als certified PDF worden weggeschreven. Wij raden het dan ook af om de opmaak van je boek in Officeprogramma’s te voltooien.

Als je zelf niet beschikt over grafische programmatuur dan adviseren wij om een vormgever in te schakelen voor de opmaak. Ben je zelf aan de slag gegaan en je komt er niet uit? Aarzel dan niet om ons te bellen, zodat we je op gang kunnen helpen! In het geval je de opmaak van het boek geheel uit wilt besteden, dan kan dat bij ons: onze vormgever heeft hier veel ervaring mee.

Snijtekens & vouwtekens

Als de teksten zijn geschreven, de afbeeldingen uitgekozen en de opmaak voltooid kunnen de bestanden worden geëxporteerd als PDF. Het is daarbij belangrijk ook de snijtekens, en eventueel vouwtekens (bijvoorbeeld bij een omslag met flappen), in het druk-klare document op te nemen. Vanuit InDesign is dat op eenvoudige wijze te regelen via het menu ‘PDF exporteren’.

PDF exporteren

Als je een PDF exporteert vanuit InDesign is het belangrijk dat de instellingen goed staan. Hieronder een instructie om het beste resultaat te bereiken voor een drukklaar bestand. De instellingen voor een omslag- en een binnenwerkbestand wijken iets af (zie stap 3).

 1. Klik bij Voorinstelling Adobe PDF: [PDF/X-1a:2001]
 2. Klik op Standaard > PDF/X-1a:2001
 3. Ga naar het tapje Algemeen en controleer of de Pagina’s of Spreads staat aangevinkt – voor de cover ‘Spreads’ en voor het binnenwerk ‘Pagina’s’
 4. Ga nu naar Tekens en afloopgebied. Controleer hier of de snijtekens aan staan en bij ‘Verschuiving’, buiten de afloop staan
 5. Selecteer ‘Afloopinstellingen en witruimte van document gebruiken’, en je bent klaar om te exporteren!
 6. Druk op ‘Exporteren’ rechtsonder in het menu en het drukklare PDF bestand wordt gemaakt
 7. Nadat jij de bestanden hebt aangeleverd voeren wij nog een uitgebreide bestandscontrole uit om te checken of alles inderdaad drukklaar is

Tutorials

We hebben een aantal praktische video’s gemaakt over hoe je bestanden drukklaar maakt in Adobe InDesign. Deze video’s kunnen je helpen om het boek drukklaar te maken.

Bekijk tutorials

HELLUP…!

De medewerkers van New Energy Books staan altijd klaar om jou te voorzien van tips en adviezen. Voordat je begint aan de opmaak, tijdens de opmaak, of als je de bestanden bijna klaar hebt en wilt weten hoe je deze het best kunt afronden en aanleveren. Bel naar +31 (0)347 779 407, mail, stuur een postduif… alles mag!

Stuur ons de specificaties van je boek, dan zorgen wij dat je een offerte op maat ontvangt.

Bereken direct de prijs
New Energy Printing

T

+31 (0)347 779 407


M

info@newenergy.nl


A

Mijlweg 9-6,

4131 PJ Vianen,

The Netherlands

Openingstijden

Ma – Vr 08:30–17:00
Za – Zo Gesloten