fbpx

Drukbestand, hoe maak je dat?

Als je weleens een brochure of boek hebt besteld, heb je de term ‘drukbestanden’ ongetwijfeld wel eens gehoord. Het is belangrijk dat je drukbestand aan een aantal eisen voldoet. Dit om te voorkomen dat je een ander product in handen krijgt dan dat je voor ogen had.

scroll on

Drukbestand, waar moet je op letten?

Allereerst is het belangrijk dat je een ‘PDF’ aanlevert, het liefst zelfs een ‘Certified PDF (cPDF). Dit is een special soort PDF waarvan we zeker weten dat het een gesloten drukbestand is, welke geschikt is om mee te drukken. Als je werkt met een grafisch vormgever of je bent zelf een vormgever, dan werk je waarschijnlijk met Indesign of een ander grafisch programma. Van dit bestand maak je dan ook een PDF.

Word, Powerpoint of Excel zijn geen grafische programma’s en dus ook niet geschikt om een drukbestand in op te maken. Mocht je wel zelf een bestand hebben opgemaakt in Word of een ander niet grafisch programma, dan kunnen wij je helpen met het omzetten naar een drukbestand. Of je kan je eigen vormgever vragen dit voor je te doen.

Bleed in drukbestand

Bij het opmaken van een drukbestand wordt er geadviseerd om minimaal 3 mm bleed (afloop) aan te houden. Dit is om je afbeeldingen en eventuele achtergronden aflopend te maken. Kort gezegd betekent dit dat je afbeelding doorloopt tot over de snijlijn. Een drukker heeft namelijk bepaalde marges nodig om het drukwerk na te snijden. Door je afbeeldingen aflopend te maken voorkom je dat er na het snijden, witte randen om je afbeeldingen komen te staan.

Bedrukking

Bij het bepalen van de aanleverspecificities van jouw boek (of magazine/catalogus) heb je ook gekozen voor de bedrukking van de cover en het binnenwerk. Het kan zijn dat je hebt gekozen voor full-color (ook wel CMYK genoemd), voor zwarte bedrukking (vaak gebruikt in leesboeken), of misschien heb je er wel voor gekozen om een van deze twee opties te combineren met een of meerdere PMS kleuren. Wat deze termen allemaal betekenen, daar gaan we in een andere blog verder op in. Het belangrijkste is in elk geval dat je er bij het opmaken van je drukbestand voor zorgt dat je de juiste bedrukking aanhoudt. Als je namelijk een full-color bestand aanlevert, terwijl je voor een zwarte bedrukking hebt gekozen, moet het bestand aangepast worden.

Let op: zwarte teksten kunnen ook opgebouwd zijn uit CMYK, dan zie je wel zwart, maar dan zijn er wel meerdere kleuren gebruikt. Wij adviseren om teksten altijd op te bouwen uit 100% zwart. Hierdoor zijn teksten strakker gedrukt en dus beter leesbaar. Als je gekozen hebt voor CMYK bedrukking is het belangrijk dat je geen RGB (digitale kleuren) of PMS kleuren gebruikt. Wij zullen je dan vragen om het drukbestand aan te passen. Als je foto’s of afbeeldingen gebruikt in je drukwerk, dan adviseren we je om, voor het mooiste resultaat, een resolutie van minimaal 300 dpi aan te houden. Als je beelden gebruikt die een dpi hebben van lager dan 300, dan zal je zien dat de foto’s korrelig en niet scherp zijn. Kortom, geen mooi gezicht dus.

Check

Als wij jouw bestanden binnen krijgen, doen we zelf al een check op een aantal standaardpunten, waaronder dus de bedrukking, de bleed en de afmeting. Als wij niets geks tegenkomen sturen we jouw bestanden door naar de drukker. De pre-press afdeling van de drukker doet ook nog een check op de drukbestanden en haalt de drukbestanden vervolgens door een Rip heen. Als hier geen bijzonderheden uit voortkomen ontvang je een digitale drukproef (bij offset druk). Die ontvang jij dan nog ter goedkeuring. Als alles akkoord is wat jou betreft, gaan we over tot het drukken van jouw boek,magazine of catalogus. Als er digitaal gedrukt wordt, ontvang je geen digitale drukproef, dat is bij deze vorm van drukken niet nodig.

Stuur ons de specificaties van je boek, dan zorgen wij dat je een offerte op maat ontvangt.

Bereken direct de prijs
New Energy Printing

T

+31 (0)347 779 407


M

info@newenergy.nl


A

Mijlweg 9-6,

4131 PJ Vianen,

The Netherlands

Openingstijden

Ma – Vr 08:30–17:00
Za – Zo Gesloten