fbpx
Chat
E-mail
Bel ons
Maatwerk

PMS kleuren

Naast CMYK (ook wel full-color genoemd) en zwart, is er nog een andere mogelijkheid bij het drukken van boeken, namelijk PMS kleuren. Dit is een codering voor kleuren. De letters staan voor Pantone Matching System. Pantone is de naam van het bedrijf dat de kleurcoderingen publiceert.

Gestandardiseerde kleuren

PMS kleuren zijn kleuren die gestandaardiseerd zijn, dit wil zeggen dat een bepaalde kleur overal ter wereld gelijk is. Bijvoorbeeld PMS 021 is de oranje kleur die je waarschijnlijk wel kent van de ING en Nationale Nederlanden. Omdat zulke merken zeker willen weten dat hun kleur op elke uiting hetzelfde is, maken zij gebruik van een PMS kleur. Door deze kleur zekerheid worden PMS kleuren veel gebruikt bij het drukken van huisstijl drukwerk. De PMS kleuren zijn dus altijd hetzelfde, maar het kan wel voorkomen dat de kleur er anders uit ziet op verschillende materialen. Dit heeft dan te maken met de papiersoort die gebruikt wordt. Ongecoat papier zuigt bijvoorbeeld meer inkt op dan gecoat papier. Hierdoor zal de kleur er anders uit komen te zien, terwijl toch exact dezelfde inkt is gebruikt. In de codering wordt om deze reden ook gebruik gemaakt van een lettercode om het materiaal aan te geven. Zo staat ‘C’ voor gecoat papier (coated paper), en ‘U’ voor ongecoat papier (uncoated paper).

Tips voor PMS kleuren

Omdat voor het gebruik van PMS kleuren de inkt speciaal gemengd moet worden, en de drukpers vooraf én achteraf schoongespoeld moet worden, is dit in sommige gevallen minder goedkope optie dan bijvoorbeeld drukken met CMYK. Voor het kiezen van een kleur, kan je gebruik maken van een PMS waaier. Er zijn 2 verschillende waaiers, 1 voor ongecoat en 1 voor gecoat papier. Het is beter om de kleur niet op je computerscherm uit te kiezen. Op je beeldschermen worden de kleuren namelijk als RGB kleuren getoond; alle kleuren die je ziet worden opgebouwd uit Rood, Groen en Blauw. Waardoor je de kleur anders op je beeldscherm ziet, dan deze op het papier zal uitkomen. Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met New Energy Printing.

Wij werken voor:

Stuur ons de specificaties van je boek, dan zorgen wij dat je een offerte op maat ontvangt.

Bereken direct de prijs
New Energy Printing

T

+31 (0)347 779 407


M

info@newenergy.nl


A

Mijlweg 9-6,

4131 PJ Vianen,

The Netherlands

Openingstijden

Ma – Vr 08:30–17:00
Za – Zo Gesloten