fbpx
Chat
E-mail
Bel ons
Maatwerk

Dozen/verpakkingen

Aanleverspecificaties

Het aanleveren van bestanden voor het laten drukken van een boek kan een uitdaging zijn. Die bestanden moeten namelijk voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, zodat jouw boek er picobello uit komt te zien! Op deze pagina geven we informatie over de bestandsaanlevering zodat jouw boekbestanden drukklaar aangeleverd kunnen worden. Dat scheelt ook weer tijd bij het uiteindelijke drukproces. Mocht het alsnog niet lukken om de bestanden goed opgemaakt te krijgen, dan staan wij klaar om je op weg te helpen en advies te geven!

Maatvoering

Eén van de belangrijkste aandachtspunten voor verpakkingen is dat de maatvoering in het opmaakbestand overeenkomt met de verpakking die gedrukt moet worden. Hiervoor leveren wij een stanstekening aan, zodat de opmaak geheel conform de uiteindelijke maatvoering plaats kan vinden. Als je van start gaat met het ontwerp. Maak het planovel dan alle zijden 2 cm. breder dan het formaat waarop de verpakking gedrukt dient te worden. Deze 2 cm. extra kan je benutten om relevante drukkersmarkeringen te plaatsen.

Foto’s en afbeeldingen

Het is natuurlijk ontzettend leuk, en soms ook simpelweg noodzakelijk, om je boek aan te kleden met afbeeldingen en foto’s. Wij adviseren om een minimale kwaliteit van 300 dpi aan te houden voor beeldmateriaal. Deze kwaliteit garandeert namelijk dat de foto’s optimaal tot hun recht komen. Onder de 240 dpi kunnen foto’s korrelig en onscherp worden. Gebruik geen foto’s die van het internet af komen. Vaak zijn die namelijk niet rechtenvrij en van een lage kwaliteit.

Afloop instellen

Als in jouw verpakking afbeeldingen voorkomen die doorlopen tot de rand van het papier, is het belangrijk dat er afloop wordt toegevoegd aan het document. Afloop is een extra marge om het document heen, zodat bij het snijden van de omslagen en de boekblokken er geen witte randen ontstaan waar ze niet horen. Afbeeldingen die doorlopen tot de rand van de pagina dienen ook door te lopen in het afloopgebied. Voor de verpakking kunnen wij een werktekening aanleveren, zodat je precies weet hoe je het document in dient te stellen. Als je meer uitleg wilt over het instellen van afloop, neem dan contact op met één van onze drukwerkexperts.

Aandachtspunten: lijndikte en overdruk

Als je lijnen gebruikt in de opmaak is het belangrijk dat deze minimaal 0,25 mm. dik zijn. Als ze dunner zijn dan kunnen ze bij de druk namelijk wegvallen, en dat willen we natuurlijk niet op ons geweten hebben. Een ander aandachtspunt is overdruk, een instelling die kan zorgen voor afwijkende kleuren. In InDesign kan je bij ‘Weergave’ ‘Voorvertoning overdruk’ inschakelen. Als je de kleuren ziet veranderen dan staat overdruk aan. Je kunt overdruk als volgt uitzetten: ga in InDesign naar het menuonderdeel ‘Venster’. Selecteer ‘Uitvoer’ en vervolgens ‘Kenmerken’. In dit menu kan je ‘Vulling overdrukken’ en/of ‘Lijn overdrukken’ uitzetten. Mission accomplished!

Kleuradvies | CMYK

Als je een drukbestand in kleur aanlevert dan moet dit opgebouwd zijn in CMYK kleurwaardes. In het bestand mogen geen RGB kleuren voorkomen (dat zijn namelijk ‘schermkleuren’). Een extra aandachtspunt bij offset druk is dat de totale kleurenbedrukking qua CMYK waardes niet hoger mag uitkomen dan 280%.

Kleuradvies | Zwart

Komt er veel zwart voor in je verpakking? Dat kan, want zwarte tekst leest immer het beste! Soms is het echter zo dat de tekst zwart lijkt, maar in feite is opgebouwd uit kleurwaardes. Voor de drukker is het erg belangrijk dat teksten opgebouwd zijn uit 100% zwart. Hetzelfde geldt voor lijntekeningen, barcodes en QR codes. Het is dus verstandig dit te checken voordat je de bestanden aanlevert.

Kleuradvies | Diepzwart

Diepzwart is opgebouwd uit CMYK waardes: C 50 / M 40 / Y 40 / K 100. Door deze opbouw krijgt de zwarting een krachtige uitstraling. Omdat de opbouw van dit zwart bestaat uit vier kleuren, geldt een bedrukking in diepzwart als een kleurendruk. Teksten die kleiner zijn dan 15pt. hoeven niet diepzwart gemaakt te worden.

Kleuradvies | PMS

Soms wordt ervoor gekozen om een PMS kleur te gebruiken. Dat gebeurt meestal als het een huisstijl-kleur betreft. Een PMS kleur is een gemengde inkt, die in alle gevallen hetzelfde kleurresultaat geeft (minimale afwijkingen zijn mogelijk). Het gebruik van een PMS kleur is alleen mogelijk bij offset druk.

Kleurprofielen

Om bestanden zoveel als mogelijk in de gewenste kleuren te laten drukken is het belangrijk om het goede kleurprofiel aan je bestanden mee te geven. Dit kan geregeld worden in je opmaakprogramma bij het exporteren van je document naar PDF. Het mee te geven kleurprofiel is afhankelijk van de papiersoort waarop je het bestand laat drukken. En in het bijzonder of het gaat om een matte of een glanzende papiersoort.

  • Een geschikt kleurprofiel voor MAT papier is: PSO Uncoated ISO12647 (ECI)
  • Een geschikt kleurprofiel voor SILK of GLOSSY papier is: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)

Aanlevering in cPDF

Drukbestanden dienen altijd in PDF aangeleverd te worden. De beste bestandsvorm om in aan te leveren is cPDF (certified PDF). Dit betekent dat het gaat om een drukklaar bestand. Je kunt een cPDF genereren vanuit grafische programma’s zoals bijvoorbeeld InDesign en Photoshop. Bestanden die zijn opgemaakt in Office programma’s als Word en Powerpoint kunnen helaas niet als certified PDF worden weggeschreven. Wij raden het dan ook af om de opmaak van je boek in Officeprogramma’s te voltooien.

Als je zelf niet beschikt over grafische programmatuur dan adviseren wij om een vormgever in te schakelen voor de opmaak. Ben je zelf aan de slag gegaan en je komt er niet uit? Aarzel dan niet om ons te bellen, zodat we je op gang kunnen helpen! In het geval je de opmaak van het boek geheel uit wilt besteden, dan kan dat bij ons: onze vormgever beschikt over ervaring.

Snijtekens & vouwtekens

Als het ontwerp van de verpakking geheel is voltooid dan kan het bestand verpakking worden geëxporteerd als PDF. Het is daarbij belangrijk ook de stans- en rillijnensnijtekens in het druk-klare document op te nemen. Dat moet in een separate laag: gebruik daarvoor lijnen van 100% zwart. Vervolgens kan je het bestand exporteren.

PDF exporteren

Als je een PDF exporteert vanuit InDesign is het belangrijk dat de instellingen goed staan. Hieronder een instructie om het beste resultaat te bereiken voor een drukklaar bestand. De instellingen voor een omslag- en een binnenwerkbestand wijken iets af (zie stap 2).

  1. In de tab ‘Algemeen’ kies je voor ‘Afdrukken met hoge kwaliteit’.
  2. Kies voor ‘Exporteren als pagina’s’ als het om het binnenwerk gaat. Kies voor ‘Exporteren als spreads als het gaat om de omslag.
  3. Als ‘optimaliseren voor snelle weergave op web’ staat aangevinkt, zet dit dan uit.
  4. Ga naar de tab ‘Tekens en afloopgebied’.
  5. Vink in dit menu de volgende opties aan: ‘Snijtekens’, ‘Afloopinstellingen van document gebruiken’ en ‘Witruimte rond pagina opnemen.
  6. Vul bij ‘Verschuiving’ het aantal mm. afloop in. Als je in het document bijvoorbeeld 3 mm. afloop hebt ingesteld, dan vul je hetzelfde in bij ‘Verschuiving’. Dit zorgt ervoor dat de snijtekens buiten het afloopgebied komen te staan.
  7. Druk op ‘Exporteren’ rechtsonder in het menu en het drukklare PDF bestand wordt gemaakt.
  8. Nadat jij de bestanden hebt aangeleverd voeren wij nog een uitgebreide bestandscontrole uit om te checken of alles inderdaad drukklaar is.

HELLUP…!

De medewerkers van New Energy Printing staan altijd klaar om jou te voorzien van tips en adviezen. Voordat je begint aan de opmaak, tijdens de opmaak, of als je de bestanden bijna klaar hebt en wilt weten hoe je deze het best kunt afronden en aanleveren. Bel naar +31 (0)347 779 407, mail, chat, stuur een postduif… alles mag!

Stuur ons de specificaties van je boek, dan zorgen wij dat je een offerte op maat ontvangt.

Bereken direct de prijs
New Energy Printing

T

+31 (0)347 779 407


M

info@newenergy.nl


A

De Limiet 15D,

4131 NR Vianen,

The Netherlands

Openingstijden

Ma – Vr 08:30–17:00
Za – Zo Gesloten