fbpx
Chat
E-mail
Bel ons
Maatwerk

Wat is een preeg?

Binnen het drukwerk zijn er verschillende vaktermen die, als je weinig met boeken of catalogi drukken te maken hebt gehad, soms als abracadabra kunnen klinken. In deze rubriek leggen we de meest voorkomende termen in duidelijke taal uit, zodat je straks precies weet waar iedereen het over heeft. In dit artikel bespreken wat een preeg is. Mocht je na het lezen nog vragen hebben dan kunnen wij je bij New Energy Printing nog verder van advies voorzien.

Een preeg

Een preeg is een hoogteverschil in je cover. Er wordt door middel van een stempel (blinddruktang) een bepaald oppervlak ingedrukt, daardoor ontstaat er een reliëf wat we een preeg noemen. Als je met je vinger over het cover gaat, voel je een duidelijk verschil in de hoogte.

Positief en Negatief

Je hebt een negatieve en een positieve preeg. Een negatieve preeg gaat het cover in, het gepreegde gedeelte ligt dus dieper in je cover. Bij een positieve preeg komt het gepreegde gedeelte juist omhoog. Bij hardcover boeken kan er alleen gebruik gemaakt worden van de negatieve variant. Met softcover boeken kan je zowel voor een positief als negatief variant kiezen. Het is niet mogelijk op de rug van je boek.

Hoe lever je het drukbestand aan?

Voor de aanlevering van het drukbestand dien je een apart cover bestand aan te leveren voor de preeg. Je drukbestand heeft hetzelfde formaat als het bestand van het cover zelf. Je geeft met een 100% PMS kleur (maakt niet uit welke kleur) het te pregen gedeelte aan. Op basis van dit bestand wordt de stempel voor het pregen gemaakt. Dit is echt een unieke stempel die speciaal voor jouw productie wordt gemaakt. Als het goed is weet je vormgever precies hoe het bestand aangeleverd moet worden, mocht hij/zij hier niet uitkomen bekijk dan ons tutorial hieronder (of je hebt geen vormgever) dan kunnen wij dit voor je verzorgen. Het is ook mogelijk om een preeg te combineren met UV spot en foliedruk. Dit kan een extra luxe effect geven.

Bereken de prijs van je boek

 

Tutorial preeg bestand aanleveren

Wij werken voor:

Stuur ons de specificaties van je boek, dan zorgen wij dat je een offerte op maat ontvangt.

Bereken direct de prijs
New Energy Printing

T

+31 (0)347 779 407


M

info@newenergy.nl


A

Mijlweg 9-6,

4131 PJ Vianen,

The Netherlands

Openingstijden

Ma – Vr 08:30–17:00
Za – Zo Gesloten