fbpx

Wat is een stans?

Binnen het drukwerk zijn er verschillende vaktermen die, als je weinig met dozen drukken te maken hebt gehad, soms als abracadabra kunnen klinken. In deze rubriek leggen we de meest voorkomende termen in duidelijke taal uit, zodat je straks precies weet waar iedereen het over heeft. In dit artikel bespreken wat een stans is. Mocht je na het lezen nog vragen hebben dan kunnen wij je bij New Energy Printing nog verder van advies voorzien.

Lees meer over dozen bedrukken

scroll on

Een stans

Een stans is eigenlijk een groot mes die vormen uit karton snijdt. In de stans zitten messen die in de juiste vorm zijn gezet, maar ook een soort botte messen die zorgen voor de rillijnen, dat is de plek waar je gaat vouwen. Voor elke maatwerk doos maak je een ander mes. Het mes kost tussen de € 100 en € 600, soms zelfs nog wat duurder. Dat zijn de kosten die je hebt bij het eerste product, de opstartkosten. Bij een herdruk betaal je die kosten niet opnieuw.

Eerst een dummy

Voordat we een definitieve stans maken wordt er eerst een dummy gemaakt op een lasersnijder volgens de gewenste specificaties, zodat je kunt kijken of de doos of verpakking precies past voor het product waar het voor gemaakt is. Als er nog aanpassingen gewenst zijn is het niet nodig om opnieuw de kosten voor een stans te maken.

Maatvoering stanstekening

Eén van de belangrijkste aandachtspunten voor dozen en verpakkingen is dat de maatvoering in het opmaakbestand overeenkomt met de verpakking die gedrukt moet worden. Hiervoor leveren wij een stanstekening aan, zodat de opmaak geheel conform de uiteindelijke maatvoering plaats kan vinden. Als je van start gaat met het ontwerp maak het planovel dan alle zijden 2 cm breder dan het formaat waarop de doos of verpakking gedrukt dient te worden. Deze 2 cm extra kan je benutten om relevante drukkersmarkeringen te plaatsen.

Wij werken voor:

Stuur ons de specificaties van je doos, dan zorgen wij dat je een offerte op maat ontvangt.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

New Energy Printing

+31 (0)347 726 206

info@newenergy.nl

Clarissenhof 11,

4133 AB, Vianen